20.9.2012

Turku-soundit: York

Viime turkulaissoundipostauksesta on jo vuosi. Lähtökohtaisesti lupasin Naffelle (miehelle Yorkin takana) että tsekkaan mieluusti tämän kappaleet, joskin pelkäsin joutuvani hankalaan välikäteen mikäli ne eivät olisikaan mieleeni. Täytyy toivoa että niin Naffe kuin Idakin kutsuvat ystäväksi vielä postauksen jälkeenkin.
Muuan elokuvateatterin työntekijöiden taukotiloissa supateltiin ja pohdittiin bändien nimiä joskus. Ehdotin Naffelle (Nawras Odda) huumorimielessä leimiä AWSM -akronyymiä (niin kuin 'awesome', toim.huom.), mutta sepä ei ottanut tuulta alleen. Lopulta Naffe päätyi Yorkiin, kenties hyvä niin.

Kotioloissa säveltävä ja äänittävä Naffe auttelee ajoittain paikallisia bändejä miksauksessa, äänityksessä ja tuottamisessa. Vihdoin saamme kuultavaksi miehen omia kappaleita, joiden laadusta ei ollut epäilystä missään vaiheessa - hieman huolehdin silti pitäisinkö niistä ylipäätään.

Yorkin kaksikappaleisella EP:llä alakuloon taipuvampi Bushfire nousee Controlia, pirteämpää virkaveljeään, paremmin esiin eheämpänä ja viimeistellympänä. Oikeastaan Bushfire kääntyi ekalla kuuntelulla Radiohead -fanin pastissiksi, johon oli otettava etäisyyttä, ja palatessa se kuulostikin yhä etevämmältä joka kuuntelulla. Naffen ja raidalla laulavan Ida Hurmeen lauluäänet nivoutuvat mainiosti yhteen, jolloin kappale vasta varsinaisesti alkaakin. Vokaalit täydentävät toistensa uurteita varsinkin kertsissä sellaisiin koskettavuuksiin asti, joista moni kuuluisampi duetoija olisi kateellinen. Piano kuljettaa ja sämple rytmittää, yhtymäkohdat Thom Yorkeen (sic) ovat ilmeiset siis toki, mutta lopputuloksessa on niin paljon nyansseja, etten tiedä minne päädyn ensivaikutelman jälkeen. Nepotismin vaarallakin sanoisin tätä huikeaksi kappaleeksi.Control taipuu ihan mukavan tarttuvaksi pop-kappaleeksi sekin, joskin sen punainen lanka on kiharaisempi kuin Bushfiren. Paikoin sille toivoisikin suoraviivaisuutta ja fokusta ajoittaisen harhailun seuraksi. (EDIT: nyt kokonaisen illan ja aamun tuotakin kertsiä itsekseni lauleskeltuani on myönnettävä että tämä ultrabrasti alkava raitakin maistuu erittäin hyvältä).Julkaisuaikataulusta / julkaisista en tiedä, mutta soundcloudista löytyy kumpainenkin kappale, ja Facessa tykkäämällä voi osoittaa modernisti faniutensa. "Check iiit!" - HP Baxter.

2 kommenttia: