23.12.2009

Christmas, Don't Be Late!


Ja niin, on aika joulun. Sufjan Stevenskin joulumielellä.

Aattelin vähän tarjota ideoita, et millä tavalla indiemusiikin parissa voi viettää joulunsa. Tai mitä muuta jouluna VOI kuunnella, kuin esimerkiksi Rajatonta tai Bing Crosbya - eikä tietysti sillä että niissä olisi mitään vikaa.

Mutta, monet indiebänditkin levyttävät omia versioitaan tunnetuista joulukappaleista, esim. Bright Eyes


Rosie Thomas

Tai tekevät kokonaan omia joulukappaleita levyllisen, kuten Rosie Thomas: A Very Rosie Christmas. Levy julkaistiin viime vuoden marraskuussa ja soveltuu mielestäni erityisen hyvin henkilölle, jolle sekä indietyyppinen musiikki ja joulu ovat kummatkin sydäntä lähellä. (Käytän usein käsitettä indierock /-musiikki varmasti hyvinkin laveasti ja leväperäisesti, mutta se on käypä yläkäsite useille artisteille, jotka viihtyvät juuri minun levyhyllyssäni :D)



No, kuitenkin, Rosie Thomas on singer-songwriter perinteen jatkajia ja tehnyt yhteistyötä mm. Damien Juradon ja Sufjan Stevensin kanssa. 2006 julkaistu These Friends of Mine sisälsi yhteistyötä nimenomaan Sufjan Stevensin kanssa ja hän taisi jopa tuottaa Rosien levyn. Mun mielestä Rosie Thomas on virkistävä lisä folk/singer-songwriter meininkeihin. Sanoitukset ja kitarannäppäilyt on usein hyvin herkkiä ja jotenkin vilpittömiä ja ne pääsee todella lähelle.




Sufjan-triviaa
Pienenä triviana on mainittava vielä Sufjan Stevensistä, että mies tuntui muutama vuosi sitten ehtivän joka paikkaan, vaikkei omaa, uutta levyä olekaan fanien (itseni mukaanlukien) pettymykseksi kuulunutkaan pitkään aikaan. Hän soitti pianoa The Nationalin Boxer-levyllä Racing Like A Pro ja Ada -kappaleilla.
Hmm, taidan jo nyt mainita edellämainitusta bändistä liian usein.




Òlafur Arnalds
Jouluaiheeseen palatakseni, tarjoan vielä vaihtoehdon ihmisille, jotka kaipaavat jouluna rauhallista musiikkia, mutteivät välttämättä juuri joulumusiikkia. Òlafur Arnaldsia kelpaa esitellä muiden islantilaisartistien kuten Sigur Rósin, Múmin, Björkin ja Amiinan rinnalla. Etenkin Eulogy for Evolution on pianon ja jousisoittimien kaunista yhteispeliä, mutta myös Found Songs (2009) on osoitus miehen taidoista säveltää modernia klassista musiikkia pieteetillä ja saada kappaleet sopimaan sellaisten korviin, jotka eivät klassisesta musiikista innostu. Vaikka soittaisi ja säveltäisi klassista musiikkia ei tarkoita sitä, ettei olisi ns. mukana menossa. Arnaldsin myspace-sivuilla kerrotaankin Found Songsin julkaisun ja luomisen olleen omaperäinen prosessi:
In April 2009, Iceland’s neo-classical export Ólafur Arnalds created the 7-song series 'Found Songs' – recording a song a day for 7 days and instantly making each track available via Twitter. With artwork contributions from fans via Flickr, this modern release awakens memories of a tradition that seemed lost in the digital age we live in.
Muutenkin Òlafur kertoo motivaatiostaan saada klassista musiikkia ihmisten ulottuville:
The classical scene is kind of closed to people who haven't been studying music all their lives. I would like to bring my classical influence to the people who don't usually listen to this kind of music…open people's minds.
 Sen kummemmitta selittelyittä annan Òlafur Arnaldsin jatkaa musiikillaan tästä.



 Raein-kappaleen myötä kivaa joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti