9.1.2010

Turun levykaupat: 8raita on ykkönen!

Kaupungistahan löytyy monenlaista levydivaria ja -laaria, mutta en aio niitä tähän sisällyttää, sillä niiden valikoima ja taso on kovin vaihtelevaa. 8raita on ollut mun ehdoton suosikki kauan (ainakin siitä lähtien kun Stupido poistui Turusta) jo henkilökunnan ja valikoiman perusteella: siksi yritänkin keskittää levyostot juuri tänne, koska haluan tukea pientä yritystä.

Pääasiallisesti Turun (keskustan) levyvalikoimasta vastaavat Levykauppa Äx, 8raita, Kane records sekä suurten tavaratalojen musiikkiosastot. (Saa kommentoida mistä itse kukin tekee ostoksensa. Tai ehdottaa jotain. Tai olla eri mieltä.)


                  (Kuva 8raidan omilta verkkosivuilta.)

En oikeastaan edes aio antaa riittävästi muille edes palstatilaa vaan keskityn oleelliseen.
Kanesta tuntuu aika ajaneen ohi: vanhat levyt uusien levyjen hinnoilla, eikä hirveästi (peli)silmää asiakkaan tarpeille. Kanessa käydessä tuntee itsensä vaivaksi eikä asiakkaaksi. Kysyminen ei tulisi mieleenkään.

Äx on mielestäni ehkä hieman turhan keskittynyt raskaampaan musiikkiin ja sen eri alalajeihin eikä siksikään mua varten - tai ainakin siltä tuntui viime visiitin yhteydessä. En sitten palannut sen koommin. Kävisin useammin, mikäli 8raitaa ei olisi.

Tavarataloissa saattaa joskus olla jotain tarjouksia, mutta valikoimakin luonnollisesti kapeaa ja populäärimusiikin kapeimpaan kärkeen nojaavaa.

Ennen kuin tässä alan ryöpyttää ylisanoja 8raidan suuntaan, saanen huomauttaa, että olen itsekin vain nöyrä asiakas enkä kuittaa mainostamislevypakettia postauksen myötä.
Kuitenkin, jos jossain on asiantunteva ja mukava henkilökunta, niin se on tässä levykaupassa. He tietävät aivan varmasti musiikista enemmän kuin moni bloggari, itseni mukaanlukien tietysti. Itse liikkeessä soi tavan takaa entuudestaan tuntematonta musiikkia, josta vasta myöhemmin on tullut "se bändi".

Tietyllä tavalla se on pienen putiikin elinehto: tarjota asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua, mitä isommat vähittäismyymälät eivät pysty tarjoamaan. Vaikka kyllähän 8raidan hinnat ovat opiskelijan/levyjäostavan kukkarolle melko ystävälliset. Liiankin. Nyyh.

Tähän varauksettomaan hehkutukseen vaikuttaa sekin, että kaupan valikoima on prikulleen oman musamaun mukainen, ja jos jotain tiedusteltua levyä ei ole, niin se levy tilataan, lisäkustannuksetta. Usein on kiva huomata myös, että kaverit ottavat myyntiin myös pienien bändien omakustannelevyjä.
Kaupan löytää Eerikinkadulta. Ja levyjähän saa myös ostettua 8raidan nettisivuilta.
"Henkilökunta suosittelee": Dinosaur Jr.

Äh, tän ei pitänyt kuulostaa mainokselta, mut sellanen tästä nyt vähän tuli. Alkoi itseänikin vähän ärsyttää tämä älytön hypetys. Lopetan heti. (Mua yleensä ärsyttää se, jos joku on ylettömän vakuuttunut jostain asiasta. Mun on vaan oltava ikään kuin periaattesta sitä vastaan, ainakin lähtökohtaisesti. Kiva luonteenpiirre!)

Viimeksi ostin 8raidasta Songs From a Roomin ja täydensin mun Leonard Cohen -kokoelmaa. Ja sitä ennen varmaan joululahjaksi The xx:n.*On aika vaikeata olla tuhlailematta rahnaa alkuvuodesta levyihin, kun tietää mitkä levyt tekevät tuloaan. Huooh.

8 kommenttia:

 1. Pitääpä 8raitaan eksyä – heti kun ensimmäistä kertaa Turkuun uskaltaudun. Tampereella ei oikein vastaavaa ole; Platan ja Swampin valikoimat ovat etenkin vinyyli-ihmiselle heikohkot, hinnat turhan korkealla ja palvelukin ehkä vähemmän innokasta. Uudelle tulokkaalle olisi tilaa – vaikka sitten Äxällekin.

  VastaaPoista
 2. Noni, 8raidan vuoksi Turkuun sit vaan.
  En oo itekään tosin käyny noissa levymestoissa Tampereella, et paha mennä sanomaan. Jotenkin oon luullu et Tampereella on Stupido.

  VastaaPoista
 3. Itse tulee käytyä Stupidossa. Myyjät ovat ystävällisiä ja levyjä voi saada jopa viisi euroa halvemmalla, kun kilpailevista. Ja plussaksi vielä mainittava hienot nettisivut, joita päivitetään usein.

  VastaaPoista
 4. Hei, onpas erinomaisen mielenkiintoisen oloinen blogi!

  Tamperelaisena alan olla entistä kateellisempi Turun levykauppatarjonnasta - täällä tilanne sen kuin huononee. Turussa tulee yleensä käytyä kauppakierroksella kerran kesässä, ja aina on löytynyt vähintäänkin riittävästi ostettavaa. Kane oli kova sana aikanaan, kun tuli vielä haalittua esim. cd-sinkkuja, mutta aika on ajanut pahasti sen ohi. 8raidasta ja Äxästä olen yleensä ostanut joka kerralla ainakin jotain pientä, mutta nykyään tulee keskityttyä enemmän käytettyihin levyihin, ja niidenkin tarjonta on siellä päin erittäin hyvä: Alfa Antikvasta voi löytää mitä tahansa jos jaksaa penkoa, Iki-Pop on sympaattinen ja asiantunteva, ja Blue Cow'kin saattaa yllättää, joskus myös Levyliike Kaakko. Viime kesänä eksyttiin vaimon kanssa Kirppis-Center Manhattanille, ja sielläkin oli vinyyliä enemmän kuin kerralla ehti selata. Odotan jo innolla seuraavaa reissua.

  VastaaPoista
 5. Terve Pekka!

  No just Kaakkoa, Blue Cow'ta, Iki-Popia jne tarkoitin, kun puhuin monenlaisista levylaareista, jotka aioin jättää väliin :)
  Ja toi Kirppis-Centerin "levyosasto" on kyllä yllättävän kova, mut joskus on hinnatkin. Oot ilmeisen hyvin suorittanut levyekskursioita Turkuun. Peukku!

  Kiitos kehusta! Sun blogi vaikuttaa aika asiantuntevalta ja kattavalta (kuten musiikkimakukin): mun mielestä on aina mukavaa, et laajenee tä musakirjoittelun kirjo Suomessakin.

  VastaaPoista
 6. Oon niin samaa mieltä että 8raita on ehdottomasti paras levykauppa Turussa. Hyvät valikoimat just indie bändejä ja muita ns. tuntemattomia bändejä...oon itekin joskus ihmetelly kuinka 8raidasta oon löytäny levyjä ja bändejä, joita oon netissä kuunnellu ja joita en ois ikinä uskonu suomesta löytäväni.

  Ja täytyy myös kiitellä sun blogia, kun löysin täältäkin pari uutta bändiä vaikka useimmat tiesinkin, eli kiitosta hyvistä maistiaisista! :D

  VastaaPoista
 7. Kyllä 8raidassa sen verran porukkaa käy, että ihan käy järkeen et joku täälläkin fanittaa :)

  Ja kiitosta ihan vaan itsellesi, jos blogi maistuu. Koitetaan pitää taso yllä :D

  VastaaPoista
 8. Turussa käydessä 8-Raidassa tulee käytyä, mutta sitäkin useammin Blue Cowissa ja Iki-Popissa.

  Kane Recordsin postimyyntiluettelo oli aikoinaan runsaudessaan legendaarinen, erittäin oivallista vessalukemistoa:) Harmi vaan kun Kane on nykyisin varjo entisestään.

  VastaaPoista