12.10.2010

Cocaine Blues

Murhaballadit on aika jännä lokerointi kappaleille. Mulla on pyörinyt ja soinut päässä jo useamman päivän ajan yksi tunnetuimmista: Cocaine Blues. Johnny Cashin versiona tietysti. Liveversio Folsom Prison -levyltä on varsinkin äärettömän huippu ja karskin raaka.

"Early one morning while makin' the rounds, 
I took a shot of cocaine and I shot my woman down. 
I went right home and I went to bed 
and I stuck that lovin' .44 beneath my head.
Got up next mornin' and I grabbed that gun, 
took a shot of cocaine and away run"Kielitieteessä mua kiinnostaa jostain syystä äärettömän paljon etymologia, sanojen alkuperä. Samanmoisesti musiikkihistoriassa on omat kiinnostavat alkuperänsä, esimerkiksi edellä mainitulla kappaleella. Cocaine Blues ei nimittäin ole Cashin käsialaa, vaan se perustuu jonkinmoiseen amerikkalaiseen kansanveisuun - samaan kansanveisuun perustuu mm. Bad Lee Brown. Näin paljon muistelin itsekin.Wikipedian vastattua huutoon selvisi, että sekä Cocaine Bluesin että Bad Lee Brownin kantaveisu on muuan kansanlaulu Little Sadie. Eri nimillä ja versioilla kulkevalle kappaleelle löytyi Johnny Cashin ja Woody Guthrien lisäksi useita levyttäjiä. Silti suurin yllätys oli pieni maininta, että joidenkin tutkijoiden mukaan se on saattanut innoittaa kappaleeseen Hey Joe. Siis kappaleseen, joka tunnetaan mm. Jimi Hendrix Experiencen vetämänä. Aikamoista. Nippelitieto kunniaan!

2 kommenttia:

 1. Kappas, en tiennytkään kokkelibluesin alkuperää.

  Kirjoituksestasi tuli mieleen hieman tuoreempi biisi, joka lienee mahtuu murhaballadi-kategoriaan. Vaikken juuri Maroon 5:sta välitä niin kyseisen biisi on ainakin teksteiltään ihan hyvä :>

  http://www.youtube.com/watch?v=dkQ0OJ5Byls

  VastaaPoista
 2. Lopulta kokkelin takana oli varsin yllättävä keitos. En olis ikinä uskonut sen oikeata alkuperää, saati Hey Joeen vaikuttamiseen.

  Maroon 5 rääkkää korvia ymmärrettävistä syistä, mut en tiennyt et niiltä löytyy tollastakin repertuaaria. Meniskö sanoituksiltaan jopa samaan porukkaan..

  VastaaPoista