11.7.2011

Jälkipyykki: Mr November ja Guy Garvey

Festariviikonloppu Ruissalossa oli hyvin perinteinen, keikat kovia ja ihmiset juhlatuulella. Kolmen päivän lipun haltijat tässä taloudessa tosin huomasivat olevansa varsin poikki, kun sunnuntai-ilta koitti. Vieläkin täytyy ihmetellä, miten polkupyörällä on mahdollista selvitä jyrkkien ja mutkaisten - metsän keskellä kulkevien - hiekkateiden armoilta täysin ehjänä kotiin, etenkin kun muutama kymmenentuhatta koittaa tehdä saman.

Ihmisiä ei saanut kiinni, sattuma sanelee vieläkin suurinta osaa kohtaamisista, ja se toi tielle tällä kertaa mm. Jethro Rostedtin lisäksi myös ilokseni Jyrin, Annan sekä Klubin ulkopuolella Thomaksen. Asiallista väkeä. Saa tulla muutenkin moikkaamaan.

Täydelliset keikkahetkemme koimme The Nationalin keikalla, joka yllättäen pystyikin Kultsan keikankin jälkeen vakuuttamaan vaikealla Rantalavalla. Kuten todettua, Matt Berninger oli poikkeuksellisesti melko selvin päin, jutteli mukavia mm. eräästä vastarannalla sijaitsevasta huvilasta. Mr Novemberin tullessa taas olin ehkä eniten huumassa ikinä. P.S. Mä olin NÄIN lähellä Mattia, tosin piti juosta perään, eikä pienissä olleen kuvaajan kamerassa olleet säädöt ihan kohdallaan juoksevaa Berningeria varten.

                                                                  (Kuva (c)).

Elbow oli myös täydellisyyttä. Laulaja Guy Garveyn lavapersoona oli yllättäen todella mukaansatempaava eikä tätä keikkaa käynyt vastustaminen. Varsin pienellä Elbow-oppimäärällä Ruissiin lähdettyämme koimme lauantain pelastuksen. Teltassa tunnelma oli harras ja se teki meistä faneja.

Pääesiintyjiksi perjantaille ja lauantaille valikoidut The Prodigy ja PMMP toimittivat asiansa juuri niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. En oo tainnut tajuta, että PMMP:kin on oikeasti noin iso bändi. Vastaavanlaisia vyöryjä noille keikoille en ole nähnyt aikoihin, kenties The Flaming Lipsin keikka 2007 veti omalla kohdallani vertoja näille.

Sunnuntainen Manu Chao taas oli varsin farssi köyhällä punkkikompilla ryydittämillä versioillaan suosikkikappaleista. Tosin tämänkin keikan rakkaus ja ihmiset löysivät.

Pieniksi pettymyksiksi jäivät Anna Calvi sekä eniten odottamani Fleet Foxes. Moni tuttu, ihan kohdeyleisöä vieläpä, jätti Calvin keikan kesken. Tällä kertaa biisimateriaali ei selkeästi riittänyt pidemmälle.

Fleettarit taasen eivät varsinaisesti olleet pettymys, mutta jotain puuttui. Liekö tekemistä sillä, että Pecknold vaikuttaa aika ujolta kaverilta itse eivätkä muut bändin jäsenet tuntuneet olleen kovinkaan fiiliksissä esiintymisestä tai yleisöstä. Myös keikan volyymi oli kovemmalla kuin olisin toivonut tai odottanut - tuskin sitä odotti moista metelishow'ta folkbändiltä. Mutta silti oli hienoa nähdä suosikkeja livenä.

Ylipäätään käteen jäi ilo siitä, että kotifestari on näinkin voimissaan. En vain voi kuvailla sitä fiilistä, joka tulee reilunpuoleisen pyörämatkan aikana, kun into kasvaa ja Ruissalo lähenee. Itse festarialue saattaa tuntua luoksepääsemättömältä toisinaan, mutta pitää muistaa, ettei toista moista ole.

5 kommenttia:

 1. Itse olin kolmen päivän lipun kanssa liikenteessä ja jokaisella päivällä oli yksi MustSee: pe The National, la Elbow ja su Fleet Foxes. The National oli taas takuuvarma, mutta suuria yllätyksiä keikka ei tuonut. Oman viikonloppuni kohokohdaksi nousi Elbow, vieläkään ei meinaa sanat riittää, uskomaton keikka. Garveyn karisma on maanläheisyydessä ja vaikka itse en yleensä hirveästi diggaile noin intensiivisestä yleisön leikittämisestä ja liikuttamisesta, niin tuolla heiluttelin huomaamatta käsiäni siinä missä kaikki muutkin. Varmaan, koska kaikki väkinäisyys tuntui puuttuvan. Ja luulen, että Elbown keikassa on ainakin minulla syy siihen, miksi Fleet Foxes tuntui hienoiselta pettymykseltä. Elbow oli niin tiukasti mielessä vielä ja kun Foxes ei ottanut yleisöön pahemmin mitään kontaktia niin jäi itselleni ainakin hieman kolkko fiilis. Vaikka keikkaa siis seurasikin erittäin mielellään silti...
  Foxesin keikalla yleisö oli myös suht pidättäytyvää. Elbown keikalla, jota seurasin about tokasta rivistä, ihmiset olivat niin onnellisessa hurmoksessa. Näki, että moni oli keikkaa odottanut, vuosia

  VastaaPoista
 2. Samat MustSeet täällä tosiaan.
  Tiedän muitakin joita häiritsi just vähän toi yleisön 'kosiskelu', mut itseä se ei häirinny. Tais olla sen verran myös niitä uteliaita, kuten sanoit, et saattoi tuollainen yleisöön kurkotus olla ihan paikallaankin, vaikkei se mitenkään vilpilliseltä tuntunut.
  Saattaa olla kans et ihmiset oli jo väsyneet festareilla kun vihdoin koitti Fleet Foxesin keikka, itellä ainakin samaan tyyliin puhti pois, kuin osalla muustakin yleisöstä tuntu olevan. Ja se kommentti "hiljaisesta festariyleisöstä" tuntu vähän kitkerältä jotenkin, vaikka tunnelma FF:n keikalla olikin odottava.
  Aika samoissa fiiliksissä mentiin näemmä nämä 'tärkeimmät' keikat :)

  VastaaPoista
 3. Se, että vanhat ihmiset jaksaa turvonneilla ja rakkojen peittämillä jaloillaan kolme päivää, on ihme. Mutta mitäpä sitä ei tekisi loistavan musiikin eteen!

  Elbow nousi ehdottomasti viikonlopun suosikiksi, tosin esim. Felix Zenger ja Prodigy pistivät molemmat sellaiset bileet pystyyn että huh. Aika rankkaa, kun jo perjantain jälkeen oli niin hajalla että olisi voinut nostaa jalat ylös ja nukkua pari vuorokautta. The Nationalilta en odottanut Kultsan täydellisyyden jälkeen oikein mitään, ja alkupuolisko keikasta olikin vähän lame (Berningerin humalatilasta on muuten kuulunut varsin erilaisia tulkintoja, mikä lienee sitten totuus, mutta laskujeni mukaan viinilaseja meni nelisen kappaletta. Tosin herra kyllä puhui normaalia enemmän kappaleiden välissä). Festarisetiltä ei kyllä kamalasti voinut odottakaan, vaikka vanhaakin tuotantoa kuultiin. Lopun Mr November/About Today/Terrible Love -kombo sai kyllä sellaiset riehumiset täällä suunnalla aikaan, että se korvasi koko keikan himmeämmän alun :) Jiihaa!

  Täytyy yrittää summata viikonloppua itsekin jossain vaiheessa kuvien kera. Ei oo helppoo.

  VastaaPoista
 4. Jos et oo vielä huomannu niin http://www.lily.fi/juttu/lily-video-ruisrockista-minka-bandin-tommy-lindgren-ja-muut-festarimiehet-missaavat-tanakin-vu

  VastaaPoista
 5. Huomasin kyllä, mut en viitsinyt tuota omaa läskipäätä hirveästi täällä mainostaa :) Ainakaan en jäätynyt hirveen pahasti. Kiitos että pääsin osalliseksi gallupiin :D

  VastaaPoista