14.12.2011

Lempiblogeja ja meuhkaamista.

Useimmiten, kun ei huvita tehdä perus biisi/bändi/levykirjoitusta, käännyn reflektointiin. Minulle on luonteenomaista kääntyä analysointiin ja introspektioon aika ajoin - harmi vain etteivät henkiset kykyni riitä aina analyysin korostamien asioiden ratkaisemiseen. Tässä mielessä se muistuttaa vaikka Soinin Timpan ulosantia: paljon meuhkaamista mahdollisista ongelmista muttei yhtään oikeaa ratkaisua.

                            (Eka blogibannerikuva ikinä. Jottei postaus olisi pelkkää tekstiä)

Musabloggaamisen yhteydessä analyysi tarkoittaa usein itse bloginpitämisestä kirjoittamista mikä ei välttämättä puhuttele 85%:a lukijoista, mutta itselle sellainen on kiinnostavaa - mikä taasen tarkoittaa tällaisten kirjoitusten toistuvuutta blogissa. Taisin jo pelkästään tällä kappaleella menettää useimmat lukijoista postauksen yhteydessä.

Noh, ajattelin kuitenkin paljastella musablogin pitämisen pienen pienten kulissien takaa esimerkiksi itse löytöjen tekemisen saloja: lempiblogeja ja muita löytöpaikkoja. Myös lainausperiaatteet ovat kovin kiharaiset näin hektisessä blogosfäärissä.

Lainaamisesta. Kuka "löysi" minkäkin bändin milloinkin, on tietysti samantekevää, eikä kukaan valvo poimintojen lähteitä joten kuka tahansa voi "varastaa" mistä tahansa mitä vain. Ajatuksena "varastaminen" on aika jännä aikana jolloin piratismi edelleen jyllää. Lähinnä siihen blogien yhteydessä liittynee kirjoittajan etiikka.


Itse yritän toimia jotensakin kunniallisesti (mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan), siinä tosin aina onnistumatta, ilmoittaen lähteen mistä bändi on poimittu - ainakin  jos en ole mistään muualta bändistä kuullut. Ja etenkin suomalaisia blogeja lukiessa koitan toteuttaa tätä. Suomessa musiikkiblogeja kirjoittaa ja lukee niin harva joukko - joskin kasvava joukko - etten oikein pidä hyvänä tapana poimia jonkin muun "löytöä" ja postata siitä itse ilman mainintaa. Tätä tapahtuu onneksi kovin vähän. Jos bändi tuntuu ulkomuistista liian tutulta, nuuskin nopsaan muita suomalaisblogeja, ettei jää alkuperäinen lähde mainitsematta.

Blogien lukemisesta. Kotimaisia en lähde listaamaan, sillä seuraan kaikkia niistä, jotka tiedän, säännöllisesti. Kahlaan varmaan usein samaiset mp3 -blogit läpi satunnaisesti kuin muutkin, joten niistäkin on turha lässyttää (esim. ListenB4YouBuy, PrettyMuchAmazing jne, joista kummassakaan en ole nyt pistäytynyt). Mutta ne, joita seuraan säännöllisesti vain siksi että niitä on ilo lukea, tuovat jotain ihan muuta pöytään. Ne eivät useimmiten referoi suoraan Pitchforkin joka käännettä saadakseen liikennettä sivuilleen, vaan niiltä löytyy jotain muutakin.

TwentyFourBit on niistä yksi lemppareista: siltä löytyy oma linja jota toteutetaan suhteellisen uskottavasti. Postailee mm. The Tallest Man On Earthin, Sharon Van Ettenin, Andrew Birdin ja vastaavien kaltaisista artisteista.

LineOfBestFit ei nyt varsinaisesti ole samassa luokassa blogien kanssa, vaan kokoaa useamman kirjoittajan saman katon alle, mutta isohkoksi music magazineksi se tekee mielenkiintoisia poimintoja. Pääasiassa siksi, että kirjoittajilla itsellään on hyviä blogeja.

Jos (britti)folk kiinnostaa, on ForFolk'sSake ehdottomasti sinun paikkasi. Postausten aiheina mm. Laura Marling, Dry the River, Bowerbirds jne.

Chicagolaisblogi HearYa:ssa tulee käytyä vähän harvemmin mutta aina kannattavasti. Blogi kirjoittelee paljon kitaramusiikista ja folkista sekä järjestää omia livesessioitaan, jossa pistäytyy hyviä artisteja.

Guardianin New Band A Day -palstalla nähdään paljon turhuuksia, mutta osuu toisaalta joskus hyvin ajoissa oikeaan. Jos uutukaisbändit kiinnostavat, täältä löytyy. (Toiset poiminnat ovat vuotta ennen kuin monet puhuvat koko artistista, toiset vuoden artistin unohtamisen jälkeen).

NoFearOfPop on taas kerran yksi ehdottomasti lemppareista, joka tehtailee myös mixtapeja. Sen valintoihin ei pety melkein koskaan - eikä niihin toisaalta törmää joka käänteessä ennen kuin tämä blogi on ne poiminut. Berliinissä viime vuonna perustettu blogi on saavuttanut ison lukijakunnan postaillen mm. artisteista kuten Clams Casino, Boy Friend, Keep Shelly in Athens, Balam Acab.

Noilla pääsee jo hyvin pitkälle. Mulla tuntuu ainakin olevan miljoona blogia kirjanmerkeissä tai feedeissä, joita en lue koskaan.


Muuten, blogien lisäksi, lähteinä toimivat nykyään ensisijaisesti soundcloudin ja Hypemin kaltaiset palvelut, sekä niinkin yksinkertainen asia kuin sähköposti. Varmimmin minut tavoittaa sähköpostitse tai juuri soundcloudista. Myös last.fm, kaverit, muut bloggarit,  ja toki joskus myös isommat saitit kuten Pitchfork, Drowned in Sound ja Stereogum lukeutuvat lähteisiin. Tietysti facebook ja twitter kuuluvat tuohon joukkoon ja tuhat muuta asiaa joita en nyt just muista. 

4 kommenttia:

  1. Itse käytän lähinnä Googlen palvelua, joskus vähän reistailee, mutta muuten toimii hyvin!

    Olen melko uusi blogosfäärissä, mutta hyvä kun mainitsit tuosta lähteen merkitsemisestä, kiinnitän asiaan huomiota!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tuukka kommentista.

    En nyt itsekään oo mikään vanha mestari täällä. Noin mä yritän toimia, joskus vähän unohtuu tollaset, mut en mä tiedä onko toi mikään yleinen etiketti - tahi onko ees sellasta. :)

    VastaaPoista
  3. Loistavia linkkivinkkejä, kiitos.

    Itse olen tottunut mainitsemaan lähteet, ja tunnen valtavaa myötähäpeää selkeät lähdemokat huomatessani. Kunpa useammat bloggaajat ymmärtäisivät, etteivät he linkityksillään häviä mitään - päinvastoin!

    VastaaPoista
  4. Noni hyvä, Salla, jos tuolta löytyy mukavuuksia. Tai siis aivan varmasti löytyy.

    En tosiaan tiedä, miten muut suhtautuvat linkittämiseen, mutta mä yritän (edelleen painotan sitä koska jää multakin väliltä mainitsemattal lähde) ainakin useimmiten heittää muita linkillä..:) Ois kiva kuulla, et mitä muut moisesta ajattelee, vai onko sillä tosiaan edes mitään väliä.

    VastaaPoista