En yleensä ota kovinkaan helposti kantaa (tässä blogissa) asioihin, jotka vain sivuavat musiikkiasioita. TVO:n lopetus oli poikkeus. Tänään teen toisen poikkeuksen.
The Pop Cop on skotlantilainen musiikkiblogi, joka on keskittynyt skotlantilaiseen musiikkiin. Tai siis oli.
Kolmen elinvuotensa aikana sen kirjoittaja ehti mm. panemaan alulle Music Alliance Pactin, jossa kolmisenkymmentä musabloggailijaa ympäri maailman jakaa oman maansa artisteja kerran kuussa. Tänään sain kuitenkin lukea, että Pop Copin sivusto olisi lakkautettu. Googlehan sen päivät päätti.
Googlen mukaan Pop Cop oli toistuvasti rikkonut käyttäjäehtoja laittamalla postausten yhteyteen mp3-tiedostoja, jotka pystyi halutessaan lataamaan. Pop Copin pitäjä kertoi saaneensa kyllä joitakin huomautuksia, muttei niissä kerrottu, mihin postaukseen ne liittyivät, joten mahdollisten erheiden korjaaminen olisi ollut mahdotonta.
Yksipuolisesti The Pop Cop -sivuston sulkeminen oli Googlelta eittämättä kohtuuton ja suorastaan törkeä teko. Sivuston pitäjän viesteihin ei edes vastata. Tämähän ei ollut ensimmäinen kerta, kun musiikkiblogi lakkautetaan varoituksetta. Silti epämääräinen lainsäädäntö on asiaan vähintään yhtä syyllinen kuin Googlen megakorporaatio.
Kohtuuttomalta koko kolmen vuoden työn menettäminen tuntuu varsinkin siinä mielessä, että suhteellisen isoksi sivustoksi kasvanut Pop Cop katosi kuin tuhka tuuleen, kun sen pitäjä ei ehtinyt tietenkään laittaa kirjoituksia varmuudeksi jonnekin muualle talteen. Kun pitää mielessä, miten musiikkiteollisuus hyödyntää ja hyötyy musiikkiblogeista (ainakin maailmalla) ja nimenomaan lähettää isoimmille, kansainvälisille blogeille artistiensa kappaleita, on The Pop Cop -sivusto joutunut oudon harmaan alueen sivulliseksi uhriksi musiikkiteollisuuden ja puhtaan piratismin sodankäynnissä.
Itse en ole oikeastaan tohtinutkaan lähteä mp3 -postauksiin, sattuneesta syystä. Niitä ei tosin kukaan tänne lähetäkään (huoh). Silti on tärkeää tiedostaa Suomen suhteellisen pienessä musiikkiblogikentässä, että tällaistakin tapahtuu. Tuskin itse blogger-tiliäni vaihdan johonkin muuhun sivustoon, mutta harkintaa asia kyllä vaatii. Tämä tapaus vain osoittaa, etteivät internetin pelisäännöt ole millään muotoa selvät eri osapuolille vieläkään.
Tukea The Pop Copille voit osoittaa liittymällä Facebook -ryhmään tai lähettämällä support@blogger.com -osoitteeseen palautetta asiasta. Mm. The Nationalin Matt Berninger ja osittain skottibändi Franz Ferdinand ovat jo asettuneet The Pop Copin taakse tai osoittaneet tukeaan.
Lue lisää esim. Drowned In Soundin artikkelista tai Song, By Toad -blogista.
Pitääkin nyt muistaessa tallentaa kaikki omat bloggaukset myös koneelle talteen. Eihän siitä mitään tuu jos monta vuotta kirjoittaa juttuja suurella vaivalla eikä edes voi hallita sitä missä ne säilyvät ja kuinka pitkään.
VastaaPoistaNimenomaan. Käsittääkseni huoli on kuitenkin etupäässä niillä blogeilla, jotka liittävät musiikkitiedostoja postauksiinsa.
VastaaPoistaOon ite saanut yhden varotusmailin Googlelta, ja siinä kyllä sanottiin ihan selvästi mistä postauksesta oli kyse (nähtävästi Ariel Pink on vähän herkkä). Kyseinen entry oli muutettu luonnonkseksi jonka pystyin julkasemaan heti uudestaan kunhan poistin sen biisin. Pelästyin kyllä sen verran etten oo sen jälkeen viittinyt biisiuppauksia laittaa.
VastaaPoistaMusta kyllä kuulostaa tosi oudolta että Google poistais blogeja noin vain ilman varoitusta. Luultavasti ne poistetut blogit on saanut ainakin aluks samantyyppisia varoituksia muttei oo tehneet asialle mitään. Tosin oon kyllä saanut vähän sellasen käsityksen ettei Googlea kiinnosta onko se biisi suoraan ite bändin sulle lähettämä vai laittomasti ladattu, eikä tosiaan sähköposteihinkaan vastata.
Netissä oli itseasiassa se virallinen valitus, joka googlelle oli tehty. Siinä oli mainittu n. 400 blogia, jotka valittajan mielestä olivat rikkoneet lakia. Kuitenkaan ei ollut eritelty, miten ja missä ja milloin.
VastaaPoistaTässäkin on hyvin selvää, kenen suuntaan tämänkin blogin palveluntarjoaja nojaa, sillä jostain blogista valituksen tekijä voi tehdä sen huoletta sähköpostilla. Jos haluaa kyseenalaistaa tämän valituksen tai tarjota vastineen, on se huomattavasti hankalampaa ja vaivalloisempaa kuin sähköpostiviesti, jonka todenperäisyyttä harvemmin tarkistetaan.
Outoa tai ei, google poisti suhteellisen yksipuolisesti kyseisen blogin. Mikä taasen on outoa on että, The Pop Copin pitäjän, Jasonin, mukaan hän 99% kaikesta jakamastaan materiaalista levy-yhtiöiltä tai itse artisteilta. Outoa se on siksi, että tästä 1% google on saanut tarpeeksi pontta poistaa yksipuolisesti kokonaisen musiikkisivuston kuulematta ensin sivuston pitäjää. No, saatan olla lievästi puolueellinen tässä asiassa.
En mä mitenkään puolustele Googlea, eikä biisien jakamisessa ole mitään pahaa. Mutta just sitä tarkotin ettei Googlea kiinnosta onko niiden biisien levittämiseen lupa, mistä ne tulee tai että onko ne jo olleet jaossa jossain isommalla sivulla, mikä on tietenkin ihan älytöntä. Siltiki mun on vaikee uskoa ettei noita suljettuja blogeja olis varoitettu etukäteen. Esim. Needle Drop suljettiin just mp3-tiedostojen jakamisen takia, vaikka ne kaikki oli levy-yhtiöiden lähettämiä tai ne oli alunperin hankittu joltain tunnetummalta sivulta. Google lähetti viestejä, muttei niille posteille joista valitettiin tehty mitään, minkä jälkeen Googlelle ei jää muuta vaihtoehtoa.
VastaaPoistaMusta on vaan vähän ikävää dissata Bloggeria ja Googlea koska ne toimiii vaan lakien mukaan eikä ne voi muutakaan. Ei myöskään ole vaikea arvata kuunteleeko ne mielummin levy-yhtiötä vai jotain perusbloggaajaa. Jos niitä biisejä haluaa jakaa Bloggerissa niin pitää olla varautunut tällaseen tai pitää sitä blogiaan jossain muualla, niin typerää ja epäreilua kun se onkin.
Niin kuin mainitsin, Google on tottakai vain osittain syyllinen: lainsäädännössä on omat sudenkuoppansa. Mutta.
VastaaPoistaEn ymmärrä mitä lakia google noudattaa, jos se poistaa sivuston kokonaan, jossa julkaistaan laillisesti ja luvallisesti musiikkitiedostoja. The Pop Copin tapauksessa mainitsin myös, että viestejä oli lähetetty sivuston pitäjälle, muttei eritelty, mitä ja missä pitäis korjata.
Näemmä bloggerissa pitää tosiaan varautua tällaiseen, mutten usko, että googlellekaan on pidemmän päälle blogger-palvelun kanssa hyväksi, että se nöyristelee musiikkiteollisuuden edessä. Varsinkaan, jos musiikkiteollisuus itse hyödyntää blogeja promomielessä lähettämällä niille kappaleita, jotka jakaa lukijakuntansa kanssa. Huh, outo noidankehä :D
Jep, ei tästä koko jutusta ota ihan selkoa. :D
VastaaPoista