18.3.2010

Laura Marling - I Speak Because I Can

Ensi viikolla on parikin mielenkiintoista julkaisua, joista alkuviikosta puolittain käsitelty, ihastuttavan mainio She & Him on toinen.

Samassa postauksessa nostin Laura Marlingin esiin singlejulkaisun Devil's Spoke myötä. 22. päivä maaliskuuta julkaistava I Speak Because I Can on parikymppisen Marlingin toinen julkaisu. 3voor12 -sivuston ennakkokuuntelua ei vain voinut vastustaa ja otin asiakseni katsastaa neidin tuotoksen.


Lähtöasetelma kuunteluun ei kenties ollut artistin kannalta paras: debyytti oli melkoisen pidetty, singlejulkaisut tähän mennessä levyltä ovat olleet hyviä ja olin jo alustavasti miettinyt mielessäni Marlingin suhdetta toiseen Lauraan (Veirsiin) nykyfolkin naisartisteina.

I Speak Because I Canin ensimmäisiä kappaleita kuunnellessa jätin naisen debyytin taakseni ja keskityin nykymeininkeihin. Ja jätän tässäkin debyyttilevy Alas, I Cannot Swimin kommentoimisen sivulauseeseen mainitsemalla, että vaikka se ensimmäinen levy oli hyvä, on Marling mennyt eteenpäin laulunkirjoitustaidoiltaan. Kappaleet kuten juuri alussa mainittu Devi'ls Spoke ja Goodbye England (Covered In Snow) osoittavat tämän.


Sattumalta kyseessä ovat myös ensimmäiset singlelohkaisut uutukaislevyltä.

Kakkoslevyhän on tunnetusti artistille se vaikein pala - kova paikka se tuntuu olevan usein myös faneille ja kriitikoille. Laura Marlingille se ei ole nähtävästi tuottanut suurempia ongelmia: tuloksena on eheä, synkeähkö, jopa syvällinen tuotos ja sellaisenaan valtavan hieno osoitus hänen taidoistaan.


Alussa mainitsin myös ajatelleeni ennakkoon Laura Veirsin mainiota levyä tammikuulta, mutta unohdin oikeastaan vertailuaikeeni kokonaan.

Viimeistään What He Wrote -kappaleeseen mennessä olin vakuuttunut, että Veirsin on taivuttava paremmalleen. Tämä on nimittäin aivan loistava kappale.


Paitsi että kitara taipuu Marlingin käsissä vakuuttaviin melodioihin tulee lyriikoihin tutustuessa sellainen olo, että Marlingilla on sanottavaa. Varsinkin Rambling Manin ja Alpha Swallowsin sanoitukset ovat hienoja.


Hyvä folk-levy tuottaa sikäli itselleni yleensä ongelmia, että minun on vaikea jotenkin olla kriittinen niistä huonommista hetkistä. Marlingin uutukaisella niitä on onneksi kovin vähän.

Muutamalla kappaleella jää toivomisen varaa nimenomaan laulajan omien äänilahjojen kannalta: Marlingin sielukas ja ikäisekseen kovin kokeneen kuuloinen ääni saisi paikoin tulla paremmin esiin ja ammentaa siitä tulkintaa mistä sitä olisi otettavissa.

Lyhyesti voisin koota arvion muutamaan kohtaan. Mielestäni I Speak Because I Can on a) vähintään yhtä hyvä tai jopa parempi kuin debyytti, b) parempi kuin Veirsin July Flame ja c) jo nyt suosikki. Albumi, johon voi syventyä rauhassa.

Kuuntele 3voor12 -sivustolla I Speak Because I Can.

2 kommenttia:

  1. Itse ihastuin Marlingin erääseen biisiin jota ei harmikseni julkaistu tässä uudella levyllä. Keikkasetissä biisi kulkee nimellä Is a Hope (Drinking alone). Toivottavasti biisi julkaistaan jossain piakkoin.

    VastaaPoista
  2. Ahaa, en oo itsekään tuonnimiseen julkaisuun kyllä törmänny. Täytyy vähän tonkia asiaa :)

    VastaaPoista